Når ble påstander synonymt med fakta ? Eller er det bare noen som vil innbille oss at det er slik ?

Wrong: Why Experts* Keep Failing Us-And How to Know When Not to Trust Them: Scientists, Finance Wizards, Doctors, Relationship Gurus, Celebrity Ceos,

 

 

Påstander blir mer og mer ansett som dokumentasjon, videreformidling er blitt synonymt med fakta. Å nevne at forskere har funnet ut ditten og datten, uten å nevne at det er like mye korrupsjon innenfor forskning som det er ellers i næringslivet, politikken og andre steder der korrupsjon florerer, det taes ikke med i betraktningen, det er en “bagatell” som i forbifarten “glemmes”. En ekspert som forteller oss noe vet jo hva han eller hun snakker om, og da må det selvfølgelig være riktig, for det er jo innlysende at det ikke finnes andre eksperter med den samme ekspertisen som den favoriserte eksperten som mener noe annet ? 

 

Vi tror at det nyhetsformidlerne på tv og radio lirer av seg er det samme som harde fakta, vi ser ikke bak deres masker, forstår ikke at manuset de leser det får de betalt for å lese opp, at kroppsspråk og tonefallet de bruker skal få det hele til å virke mest mulig overbevisende. Ord som høyreekstremist, konspirasjonsteoretiker komplettert med henvisninger til saker og nettsider som blir påstått å være høyreekstreme og konspiratoriske brukes som hersketeknikker for å kneble meningsmotstandere.

Påstandene blir av mange som ikke vet hvordan man skal sjekke fakta trodd på, nettopp fordi påstander er blitt den nye dokumentasjonen. Det vil med reine ord si at den som roper høyest opp, den som er mest utspekulert, den som ikke eier skrupler, den som ikke tar fem flate øre for å lyve for å få det som han eller hun vil de er seierherrene i en informasjonskrig.

De fleste er dessverre for apatiske til å sjekke opp de virkelige faktaene som man kan finne når som helst bare man har viljen til det. Det å IKKE sjekke det som blir formidlet det gir påstander en innflytelse de ikke burde ha, det gir løgnene fritt spillerom og det innskrenker vår ytringsfrihet.

Neste gang noen sier at den eller den er høyreekstremist eller at vedkommende har besøkt en nettside som vistnok skal være høyreekstremistisk, så sjekk om dissse påstandene stemmer, og sjekk også hvem det er som stempler nettsider og mennesker som blir påstått å være ekstremistiske og hvilken autoritet denne eller disse har til å stemple. Gjør man ikke det, så er man en av dem som bygger et samfunn der påstander er synonymt med bevis, og det vil før eller siden ramme en selv. 

Og vil man ha et par knakende godt eksempel på hva jeg vil fram til så har man det her: 

http://olehartattordet.blogg.no/1415321092_ja_vi_vil_kneble_ytri.html og her

http://olehartattordet.blogg.no/1405512762_raymond_johansens_her.html

0 kommentarer

Siste innlegg