Film som terapimetode

 

 

“Birgit Walz tilbyr en forklaring på hvorfor terapeuter kanskje vil bruke filmer som en del av terapien. Hun sier at bildene, musikken, stemningen, karakterene, omgivelsene og teatralske elementer støtter psykologens arbeid. I tillegg har filmer muligheten til å lette selvbevissthet og emosjonell frigjøring. Walz mener at filmer kan bidra til å forandre vanene våre og hjelpe oss med å utvikles.

Gary Solomon var en av de første psykologene som diskuterte bruken av filmer som terapi. Han sier det første trinnet er å velge filmer eller korte klipp som gjenspeiler pasientens problem. Handlingen må med andre ord være så lik pasientens nåværende situasjon som mulig. 

Pasienten og terapeuten må ha en diskusjon før de ser filmen. Begge parter må være oppmerksomme på at de vil bevisst analysere filmen når de ser den. På den måten kan terapeuten gjenkjenne og undersøke pasientens reaksjoner.” https://utforsksinnet.no/filmterapi-a-se-pa-filmer-for-mental-helse/

 

 

Therapist Reacts to Movie Therapist: GOOD WILL HUNTING

 

 

“Flere psykoterapeuter mener at filmtitting er en metode man kan bruke for å få bukt med personlige problemer. Lever vi oss inn i en film så kan den aktivere ubevisste følelser som deretter kan bearbeides.

Særlig britiske psykoterapeuter har fått opp øynene opp for de visuelle mediene. En av de mest fremtredende er psykologen Andy Evans som i sin praksis i London i mange år har brukt utvalgte filmer til å påvirke pasienter han tidligere ikke nådde inn til.

Styrken ved den nye filmterapien er at den kan åpne pasienter som psykopterapeuten ellers har problemer med å nå inn til, fordi pasientene har spesielt vanskelig for å snakke om problemene sine. Her kan de projisere sine ofte vonde følelser over på filmens aktører. På den måten kan de leve seg inn i dem uten egentlig å være bevisst at det hele i virkeligheten handler om dem selv.

Mediepsykologen Daniel Suss ved Hochschule fur Angewandte Psychologie i Zurich, påpeker at mennesker alltid har identifisert seg med fiktive figurer. I gammel fortellerkultur skapte sagn og eventyr som ble fortalt rundt bålene, fiksjoner som påvirket folks psyke betydelig. Senere skapte bøker en rekke helter som blant annet barn og ungdom forsøkte å leve opp til, mens det i dag først og fremst er fjernsynets, kinoenes og datamaskinenes figurer som danner skole. Særlig unge mennesker er på konstant leting etter rollemodeller og identifiserer seg ofte med karakterer i fra filmens verden.

 

Den tyske mediforskeren Jurgen Barthelmes har i syv år drevet forskning rundt medienes påvirkning på barn og unge. Mange tenåringer ser enkelte filmer om igjen og om igjen – hos gutter er det gjerne Rambo, Star Wars og Indiana Jones. Blant jentene er det gjerne Dirty Dancing og Pretty Woman. I denne sammenhengen bruker de svært ofte filmens aktører som en form for speil som bekrefter deres egen identitet.

Det er i denne identifikasjonsmuligheten filmens terapeutiske virkning ligger skjult. Pasienten kan prosjiere sine ubevisste følelser over på virtuelle figurer og dermed aktivere dem. Og når følelsene først er aktivert kan de også bearbeides.

 

I denne sammenhengen er det av avgjørende betydning at pasienten greier å åpne seg følelsesmessig. For bare slik kan man identifisere seg med figurene og få dem inn under huden. Det er også grunnen til at kvinner generelt er mye bedre filmpasienter enn menn som har en tendens til å være svært bevisst på at det bare er en film, og derfor ser på med en viss kritisk eller ironisk distanse.

 

Essensen i psykopterapi er nettopp at følelsene skal aktiveres og deretter bearbeides. Men det er samtidig nettopp det som gjør situasjonen spesielt vanskelig for en rekke pasienter som føler seg svært utilpass i en direkte konfrontasjon med psykoterapeuten. Noen pasienter tar rett og seltt skade av å skulle røpe intime detaljer om føleseslivet sitt.

 

Helt annerledes frigjort, føler pasienten seg i trygge hjemmelige rammer foran fjernsynsskjermen. I et slags imaginært rom blir det mulig å sjonglere med fantasien, teste seg selv og på den måten komme i kontakt med sitt indre jeg.

Men til tross for de mange psykoterapeutiske kvalitetene i film, er de likevel bare en del av behandlingen. De frigjorte følelsene må jo bearbeides, og der er den profesjonelle terapeuten fortsatt uunværlig. Terapeuten kan dessuten beskytte pasienten mot negative bivirkninger av filmterapien, for eksempel at man flykter helt inn i filmrollen og glemmer sin egen identitet.”

Utdrag fra artikkelen “Film er ren terapi” fra Illustrert vitenskap nr 4 – 2002, side 60 – 61

 

 

“Utviklere av psykoterapi har vært i stand til å samarbeide med alle slags trenere, kollegaer og filmeksperter for å utvikle en terapi basert på TV-serier og filmer ved å anvende deres fordeler i coaching og psykologi. Logisk nok, kalles dette filmterapi.

Denne terapien bruker film som et psykologisk verktøy til forskjellige formål. De anser det for å være et enormt effektivt komplement til terapi, på grunn av ulike faktorer:

  • Intensitet: Historier, karakterer og scenarier blir presset inn i kort tid.
  • Varighet: Lengden på en film er like en lang som en terapiøkt.
  • Læring: Filmer er allegoriske som historier og fabler. Du kan dra nytte av kognitive effekter av å se filmer for å formulere teorier om læring, kreativitet, etc., og for å fremme ideen om flere intelligenser.
  • Identifikasjon: Mange av oss har følt at vi har identifisert oss selv med filmkarakterer. Denne informasjonen kan diskuteres videre i terapi.
  • Oppmerksomhet: Den visuelle virkningen av filmer fremmer konsentrasjonen på bildene.
  • Sosiale funksjoner: Å se på og snakke om en film med andre mennesker, formidler dens verdi og fungerer som et integrativt verktøy i terapi.
  • Skaperne av filmterapi sier at disse teknikkene gir mange merkbare fordeler for mennesker som gjennomgår denne unike terapien. Her er noen av disse fordelene:

    • Å se på en film kan være revitaliserende. Det lar deg koble fra, slappe av og ha det bra.
    • Filmterapi bruker scener eller hele filmer for å hjelpe folk med å møte frykt. Det hjelper dem med å bli klar over sin frykt, slik at de kan jobbe med å overvinne den.
    • Underholdning. Film skaper også latter og lykke. Og det er ingen tvil om at dette har stor innflytelse på både mental og fysisk helse.
    • Du slipper ut rensende tårer. Triste og sørgelige filmer kan også hjelpe dine følelser å komme til overflaten fra dypt inne i deg.
    • Du kan tenke på dine negative tanker. Gjennom filmer kan du finne nye perspektiver som vil hjelpe deg å reflektere over og endre holdningen din.
    • Utvikling av kreativitet. Det er ingen tvil om at de forskjellige perspektivene du ser i filmer kan forandre dine mentale skjemaer og presse deg til å være mer kreativ, fleksibel og innovativ.
    • Forbedrer personlige forhold. Å se på og kommentere på en film med venner og familie har en stor sosial og følelsesmessig verdi.
    • Det lar deg fokusere på dine problemer. Innholdet i mange filmer kan gjøre deg oppmerksom på dine egne problemer gjennom identifikasjon og empati.
    • https://www.youtube.com/@CinemaTherapyShow/videos
    • http://Finding Joy in Tough Times in IT’S A WONDERFUL LIFE
    • Filmer har også en katarsis-funksjon. Når du ser på en film, kan du oppleve lidenskap uten å lide av de virkelige bivirkningene.
      • Det hjelper med avslapning. Fordi du ser på en film, omdirigeres oppmerksomheten din mot en aktivitet, noe som gjør at det er en utmerket måte å redusere angst på.
      • Det fremmer motivasjon. Når du ser på en film, kan du finne tegn som hjelper deg med å finne energi i ditt virkelige liv.Underholdning. Film skaper også latter og lykke. Og det er ingen tvil om at dette har stor innflytelse på både mental og fysisk helse.
  • Du slipper ut rensende tårer. Triste og sørgelige filmer kan også hjelpe dine følelser å komme til overflaten fra dypt inne i deg.
  • Du kan tenke på dine negative tanker. Gjennom filmer kan du finne nye perspektiver som vil hjelpe deg å reflektere over og endre holdningen din.
  • Utvikling av kreativitet. Det er ingen tvil om at de forskjellige perspektivene du ser i filmer kan forandre dine mentale skjemaer og presse deg til å være mer kreativ, fleksibel og innovativ.
  • Forbedrer personlige forhold. Å se på og kommentere på en film med venner og familie har en stor sosial og følelsesmessig verdi.
  • Det er en reflekterende kunst. Filmer får oss til å reflektere over eksistensielle, åndelige og til og med kongelige spørsmål.
  • Det hjelper oss å håndtere tap. Et knust hjerte og tap kan lindres av filmer som hjelper deg gjennom disse periodene.
  • Film løfter, beveger, inspirerer og forbløffer deg. Takket være the Seventh Art, kan du bli en bedre person.
  • Det forbedrer dine sterke sider. Kvaliteten til forskjellige karakterer kan inspirere deg til å forbedre dine sterke sider.” https://utforsksinnet.no/filmterapi-fordelene-ved-a-se-pa-filmer/

 

 

Boken kan kjøpes her

 

Boken kan ta deg et stort steg videre i emosjonell og kognitiv forståelse av og kunnskap om narsissisme og psykopati og hvordan det virker inn i vanlige menneskers liv. Du kan lære om psykopater og narsissister gjennom teori da det finnes store mengder litteratur og artikler om emnet, men har du ikke vært utsatt for og erfart dem i det virkelige liv, vil teorien komme til kort. Likevel kan du studere dem via det hvite lerret.

Det er laget mange gode filmer der narsissister og psykopater blir fremstilt troverdig. I noen av dem er skuespillerne så overbevisende at du skulle tro at de var karakteren de spilte, og det er filmer av en slik art som kan gi oss et godt bilde på hvordan psykopater og narsissister oppfører seg i virkeligheten, og gjøre oss i stand til å avsløre dem før de får gjort stor skade.

For at du skal ha mest mulig utbytte av boken og henvisninger til filmer som har portrettert psykopatiske eller narsissistiske karakterer, er første halvdel av boken en grunnleggende innføring i hva narsissisme og psykopati er og kjennetegn. Det er essensielt å forstå hvorfor narsopater er som de er og innse at de aldri noensinne vil endre deres predator adferd. De er ikke som oss, tenker ikke som oss og handler heller ikke som oss. De opererer også uten samvittighet, empati og mangler kjærlighetsevne.

En farlig kombinasjon når hele deres liv går ut på å få makt og kontroll over andre og suge dem tom for alt de er verdt. Del 2 innleder med å fortelle om kriteriene lagt til grunn for rangering av de 101 filmene om narsissister og psykopater og utvalget.

Alle filmene er håndplukket utfra hvor autentisk de fremstiller narsopati. Vi stiller også noen generelle spørsmål som er nyttig å stille seg etter å ha sett filmer, som bidrar til større forståelse for hvordan psykopater og narsissister opererer ute i verden kontra innad i sin private krets. Filmene kan brukes som case-studier for enkeltindivider så vel som grupper.

 

Her finner du nærmere hundre filmer som viser realistiske framstillinger av narsopater:
https://olehartattordet.blogg.no/laer-a-forsta-psykopati-og-narsissisme-gjennom-film.html?fbclid=IwAR2DuygN_6MgaxYVatXIbX2T6iBjG1kE4HG7BSJuLQDgEREKTY5IEfmsOdU

 

 

Boka kan kjøpes her

 

 

https://olehartattordet.blogg.no/mot-tapperhet-og-integritet-40-filmer-som-vil-inspirere-og-engasjere-deg.html

 

 

Alle verktøy kan brukes til enten det gode og det onde, slik er det også med filmmediet
https://olehartattordet.blogg.no/1455044525_skru_av_fjernsynet.html

 

 

 

 

 

 

0 kommentarer

Siste innlegg