Dysfunksjonell familie

 

“Selvfølelse, selvbilde og identitet er alle begrep som beskriver vår oppfattelse av vår verdi som person. Selvfølelse handler om å vite hvem man er, og går ut på å kjenne, anerkjenne og regulere egne følelser og behov. Det å kunne forstå seg selv, fremmer forståelsen av andre og øker kvaliteten på relasjonene dine.
 
Selvbilde dannes ved at man føler seg  verdsatt og elsket i fra man er liten. Dette bygges opp over tid. Kvaliteten på det tidlige samspillet mellom barn og foreldre legger grunnlaget for selvfølelsen. Når kvaliteten på samspillet er utilstrekkelig, øker barnets sårbarhet for senere vansker.
I mitt abeide med barn og unge, har jeg kommet til at det å styrke deres selvfølelse er det mest forebyggende man kan gjøre for samfunnet.” Tone Lise Gustavsen, pastor i menigheten Frisk.
 
Det pastor Gustavsen sier over her er uten tvil korrekt, men vi lever dessverre i et samfunn der kvaliteten i samspillet mellom barn og foreldre, og mellom borger og stat er narsissistisk og overfladisk, slik at det kun er noen få som er forunt et samspill med foreldre som vil barnets beste og som ikke vil skape barna i sitt bilde, et bilde som veldig ofte er dysfunksjonelt. https://olehartattordet.blogg.no/a-forme-sine-barn-i-sitt-bilde.html
Denne samfunnstrukturen har eksistert siden tidenes morgen, der det dysfunksjonelle blir sett på som normalt.
 
Jeg kommer selv i fra en dysfunksjonell familie der ekstrem fysisk og psykisk vold var en helt “normal” del av hverdagen, der det var bedre at helvete brøt løs enn å gå på eggeskall og vente på det som uungåelig måtte komme. Det skaper IKKE gode vilkår for at man skal bli en moden voksen som har selvinnsikt og forståelse overfor andre, og sjansen for at man selv gir denne arven videre til sine barn er stor. 
 
Mine barn har sluppet den oppveksten jeg gikk gjennom, jeg har ikke ført arven videre. Å få barn, i hvertfall hvis man får dem med et empatisk og godt menneske, kan gjøre at man selv blir mere moden, det kan gjøre en mindre egoistisk og gjøre en i stand til å sette andre sine behov foran sine egne. Det er ingen som tvinger en til å gjenta fortiden, det er faktisk et valg.
 
Å snakke om det man har opplevd i en dysfunksjonell oppvekst, å si sannheten om det blir ofte sett på som verre enn overgrepene man har blitt utsatt for, særlig hvis man konfronterer egen familie og slekt med mishandlingen man har fått føle på kropp og sinn. I svært mange tilfeller så tar de parti med overgriperen, og overgriperen støtter seg til dem.
 
Overgriperen har en tendens til å bruke alle mulige unnskyldninger i stedet for å ta ansvar for ugjerningene han/hun har begått. Han/hun skylder til og med på den/de han/hun har forgrepet seg på for å komme i et bedre lys, og de flygende apene støtter villig opp der de i realiteten er med på å håne de som har blitt utsatt for overgrepene. 
 
Og overgriperen vet akkurat hvordan han/hun skal trigge de han/hun har forgrepet seg mot der han/hun bruker ord, stemmeleie, ansiktsutrykk og gester som får den utsatte til enten å bli nedtrykt og deprimerte der de atter en gang blir tråkket på og nedverdiget av overgriperen.
Eller så blir den utsatte rasende, og er det da andre i nærheten, så kan overgriperen få demonstrert overfor den/de hvor irrasjonell den utsatte er, slik at han/hun blir sett på som gal, for overgriperen forteller jo selvfølgelig ikke hva slags overgrep han/hun har begått mot den utsatte, det ville jo ha ødelagt han/hennes feige forsvar.
Og har ikke overgriperen noen vitner når man blir forbannet på han/henne når vedkommende gjør sitte beste for å trigge en, så forteller han/hun til alle dem som vil høre på sin versjon av hendelsesforløpet som jo er alt annet enn objektiv for å få sympati og forståelse.
 
Vokser man opp i en dysfunksjonell familie så vil man garantert få psykiske mèn av det, men det svært mange ikke vet er at psykiske påkjenninger også gir utslag i fysiske problemer som og kan være livstruende.

 

“Vold, misbruk og fysisk og psykisk mishandling tidlig i livet gjør mennesker ekstremt sårbare. Det ble dokumentert med epidemiologisk metodologi i en amerikansk studie. Blant 17 000 voksne brukere av en primærmedisinsk poliklinikk som all var i faste arbeidsforhold, hvilket var en forutsetning for inklusjonen, tallfestet forskerne sammenhengene mellom bestemte negative barndomserfaringer og risikofaktorer for de hyppigste årsaker for død blant voksne i dagens USA. Studien er til nå blitt utdypet  i over tretti understudier, alle publisert i tunge medisinske skrifter.

 

<<Negativer barndomserfaringe>> var delt i to grupper,  en for psykisk, fysisk og seksuelt misbruk av barnet selv, og en for ulike problemer slik som å vokse opp med en enslig forelder, å leve med en voksen som misbruker alkohol eller narkotika, å leve med en voksen som har en mental lidelse eller har prøvd å ta sitt liv, å se mor bli mishandlet, og å leve med en voksen som har vært dømt eller fengslet. Disse ble så korrelert med følgende ti risikofaktorer for sykdom: røyking, sterk overvekt, fysisk inaktivitet, depressivt stemningsleie, selvmordsforsøk, alkoholisme, etterhvert narkotikabruk, foreldre med rusproblemer, mer enn 50 seksualpartnere gjennom levetiden, og seksuelt overførte sykdommer. Mulige sammenhenger mellom de foran nevnte barndomserfaringene og de ti risikofaktorene ble deretter analysert med henblikk på de sju ledende årsaker for død blant voksne i de vestlige land, nemlig hjerte- og karsykdommer, slag, enhver form for kreft, kroniske luftveissykdommer, diabetes, hepatitt og gulsott, og brudd (som mål på skader).

 

Forskerne fant sterke sammenhenger mellom negative barndomserfaringer og risiko for tidlig død blant voksne. Disse økte i styrke når det forelå flere typer negative erfaringer. Konklusjonen var at negative erfaringers negative virkning  er sterk og akkumulerende. Vincent Felitti, studiens leder, sammenfattet studieresultatene under den betydningsfulle tittelen <<Turning gold into lead>> på følgende måte:

 

Vi fant at slike negative barndomserfaringer er svært vanlige, selv om de vanligvis er fortiet er fortiet og uoppdaget: at deres dype virkning vedvarer selv etter et halvt århundre etterpå, selv om nå omformet fra psykososiale erfaringer rir organiske sykdommer;  og at de er en avgjørende faktor for nasjonens helse og velferd. Våre funn er av stor betydning for den daglige praksis i medisin og psykiatri fordi de tyder på at det som anses som vanlig voksenmedisin er et resultat  av hva som ikke ble sett i barndommen. Studien avslører de rådende oppfatninger omkring depresjon og avhengighet som overfladiske, fordi den viser at disse står i et veldig sterkt doserespons-forhold til forutgående leveerfaringer.

Det viktigste spørsmålet studien hadde frembrakt , som den hadde gjort maktpåliggende å besvare, men som studiens design ikke ga adgang til å svare på, stilte forskerne selv: <<Exactly how are adverse childhood experiences linked to heath risk behaviors and to adult diseases ?>> Jeg har tillatt meg å spissformulere spørsmålet på følgende måte: Hvilke tanker og begreper om menneskelige erfaringer og menneskers kropper må humanmedisinen utvikle slik at helsepersonell kan begripe hvordan krenkelser som ikke drepte barnet likevel dreper den voksne som har vært dette barn ?

 

Er det fruktbart å tenke at en mental tilstand der man har en opplevelse av at liv og helse er i en konstant fare, at en slik tilstand nærer utviklingen av kreft ? Den negative virkningen på immunsystemet av såkalt distress, det vil si emosjonell overlast, er godt dokumentert. Eksperimentell utforskning av sammenhengen er blitt forankret på flere måter. I immunologiske studier er <<natural killer cells>>, på norsk kalt drapsceller, sentrale studie objekter; i hormonstudier har kortisol en betydelig plass. Drapsceller undertrykkes målbart hos forsøkspersoner som utsettes for stress, for eksempel sterk støy, og inntil 72 timer etterpå, men bare hvis forsøkspersonene tror at de ikke kan kontrollere støyen.

Den samme støyen over like lang tid bevirker derimot ikke det samme hvis forsøkspersonene tror at de kan slå av kilden, selv om det ikke er sant. Med andre ord: Personenes egen opplevelse av enten fullmakt eller kontroll –  eller avmakt og utleverthet – bestemmer virkningen. Personens subjektive opplevelse av virkeligheten som overveldende og upåvirkelig, svekker vedkommendes drapsceller. Effekten blir forsterket av gjentatt erfaring av maktløshet, og ytterligere ved kronisk avmakt. Slik åpnes veien for patologiske celler i kroppens vev og organer.”  https://olehartattordet.blogg.no/1487625978_vrt_primitive_helsevesen.html

0 kommentarer

Siste innlegg