Er justis og beredskapsministeren en spion for kinesiske myndigheter?

 

Er justis og beredskapsminister Emilie Enger Mehl en spion for kinesiske myndigheter? Det må jo være det mest relevante og naturlige spørsmålet man kan stille seg i denne saken, men istedet for å gjøre det så går pressa rundt grøten.

Og hvor mange andre er det som har høye stillinger innenfor politikk, militæret og etteretning som har installert TikTok på sin telefon, og som i beste fall rett og slett er dumme som brød og i verste fall er agenter for fremmede makter?

Blir telefonen til dem som har slike stillinger sjekket av av en eller annen sikkerhetsinstans eller holder det med at man sier at man ikke har en slik app installert og så er det greit? I så fall så er det mildt sagt helt vanvittig og en skandale. Jeg lurer oppriktig på om unger i barnehagealder har mere vett enn de som styrer landet vårt.

 

Dagbladet har i flere saker omtalt hvordan sikkerhetseksperter advarer mot å bruke TikTok, som registrerer store mengder data fra mobilen, inkludert posisjon, kontakter og private meldinger.

TikTok er eid av kinesiske ByteDance, og det er en åpen hemmelighet i etterretningskretser at informasjon fra ByteDance ender opp hos kinesiske myndigheter.

Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) bruker TikTok flittig, men nekter å svare på om hun bruker jobbtelefonen. Heller ikke statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) vil kreve noe svar fra Mehl på dette.

Statsministerens kontor har tidligere bekreftet til Dagbladet at de ikke fraråder statsrådene å bruke TikTok. Det til tross for at regjeringen under Erna Solberg hadde klare råd om å ikke bruke den kinesiske mobilappen, slik Dagbladet tidligere har skrevet.”

 

 

“- Det er så mye sensitiv informasjon på telefonen til en statsråd eller statssekretær. Vi politikere er mye på farten – vår jobbtelefon er også vår bærbare pc. Jeg synes det er utrolig naivt at Statsministerens kontor ikke har gitt sine statsråder klar beskjed om å ikke laste ned TikTok. Er det ingen voksne hjemme? Kort fortalt så er dette uforståelig, sier Almeland til Dagbladet.”

 

 

“En sikkerhetsekspert vi har vært i kontakt med karakteriserer det som et «mysterium» at regjeringen ikke har gitt instruks til statsrådene om å la være å installere appen på tjenestetelefoner.

Appen krever tilgang til en rekke funksjoner og persondata på telefonen, og det kan innebære en alvorlig sikkerhetsrisiko. Kinesisk sikkerhetslov påbyr selskaper å utlevere informasjon til den kinesiske staten. Data fra norske statsråders tjenestetelefoner er dermed i prinsippet overlevert til den kinesiske staten – et land Norge ikke har sikkerhetssamarbeid med.”

 

 

“Justisministeren Emilie Enger Mehl (Sp) hadde TikTok på sin jobbtelefon i en periode i fjor sommer.

Regjeringen har ikke eksplisitt advart sine statsråder om å unngå TikTok på jobbtelefonen, kan Dagbladet fortelle.

– At regjeringsmedlemmer og andre høyt oppe i embetsverket tilsynelatende ikke blir advart mot TikTok er for meg et mysterium, har sikkerhetsekspert Gaute Wangen ved NTNU tidligere fortalt Dagbladet.

– Det er i øyeblikket applikasjonen installeres og gis tilgang til telefoninnholdet at det potensielle sikkerhetsbruddet skjer, la han til.

Kinesiske styresmakter er viden kjent for å kreve stort innsyn i opplysninger kinesiske selskap innehar.

Dermed, fryktes det, kan sensitiv informasjon gå via TikTok og rett i hendene til styresmaktene i Beijing.”

 

 

“– Det er en reell risiko for at informasjon fra Mehls telefon er havnet på avveie. Det kan være snakk om sensitiv informasjon knyttet til samfunnssikkerheten. Vi vet rett og slett ikke, sier MDG-leder Arild Hermstad til Dagbladet.

I USA har minst 27 delstater allerede bannlyst TikTok på tjenestetelefoner, mens president Joe Biden like før nyttår la ned et tilsvarende forbud for nesten fire millioner ansatte i de federale myndighetene.”

 

 

Sammenlikner med Sandberg-saken

MDG-leder Hermstad sammenlikninger for første gang Mehl-saken og skandalen som i 2018 førte til at Per Sandberg (Frp) trakk seg som fiskeriminister og nestleder i Frp.

– Det er helt naturlig å se til Sandberg-saken, og hvor stor diskusjon det ble av den, sier Hermstad til Dagbladet.

– Per Sandberg mistet jobben?

– Denne saken er ikke mindre alvorlig, slår Hermstad fast.

Da det ble kjent at Per Sandberg hadde tatt med tjenestetelefonen på tur til Iran fikk han voldsom kritikk og trakk seg til slutt som fiskeriminister. Frykten var at iranske myndigheter hadde hacket Sandbergs telefon mens den var i landet.

– Per Sandbergs reise til Iran har skapt mange reaksjoner i partiet og samfunnet. Det mener jeg er forståelig. Frp’s posisjon overfor Iran er og skal være meget tydelig, sa daværende partileder Siv Jensen da Sandberg trakk seg.

Den kinesiske appen TikTok krever innsyn i ekstremt mye persondata for å ligge på en mobiltelefon – uansett om den brukes eller ei.”

 

 

Sandberg er i hardt vær etter at det ble kjent at han brøt flere sikkerhetsrutiner da han og kjæresten besøkte Iran i juli.

Verken hans eget departement eller Statsministerens kontor ble varslet om turen på forhånd, og Sandberg tok også med tjenestemobilen, som skal ha inneholdt sensitiv informasjon, med til Iran, stikk i strid med rådene fra PST.”

 

“Både helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) og fiskeriminister Bjørnar Skjæran (Ap) innrømmer overfor Dagbladet at de har hatt appen på sine jobbtelefoner.

TikTok er kinesisk, og anklages for å jobbe tett med kinesiske myndigheter. Appen krever tilgang til svært mye persondata for å kunne tas i bruk.

– At regjeringsmedlemmer og andre høyt oppe i embetsverket tilsynelatende ikke blir advart mot TikTok er for meg et mysterium, sier Gaute Wangen til Dagbladet.

Bjørnlund Wangen er førsteamanuensis NTNU og ekspert i risikostyring av informasjonssikkerhet.

Kjerkol og Skjæran forteller Dagbladet at de har brukt TikTok svært minimalt, selv om appen altså har vært på jobbtelefonen deres.

– Jeg følger de sikkerhetsanbefalingene jeg får fra departementet, de inkluderer blant annet at både telefon og apper er oppdatert med siste versjon. Digital sikkerhet er høyt prioritert i departementet, og mitt embetsverk har løpende dialog med relevante sikkerhetsmiljøer i og utenfor departementsfellesskapet. Jeg er ikke blitt frarådet å laste ned Tiktok-appen og har heller ikke delt data i appen, sier Ingvild Kjerkol til Dagbladet.

Ekspert Gaute Wangen er ikke imponert over forklaringene fra Kjerkol og Skjæran.

Wangen peker på at appen tar informasjon fra brukeren uansett om man faktisk benytter seg av appen. Informasjon fra to statsråders jobbtelefoner har dermed havnet i hendene til kinesiske TikTok.

– Om svarene til Skjæran og Kjerkol vil jeg si at de utviser en lav forståelse for digital sikkerhetsrisiko: det handler ikke om man deltar aktivt eller ikke på TikTok. Det er i øyeblikket applikasjonen installeres og gis tilgang til telefoninnholdet at det potensielle sikkerhetsbruddet skjer. Tiden applikasjonen er aktiv på telefonen vil den samle data fra brukeren og videresende de til Bytedance uavhengig om brukeren deler videoer eller deltar aktivt i TikTok på andre måter, sier Wangen.”

 

Relatert og anbefalt lesing: 

Full innledning fra boken Skjult dagsorden-Mediene og de hemmelige tjenestene av Bjørn Nilsen og Finn Sjue, utgitt av Universitetsforlaget 1998

 

 

0 kommentarer

Siste innlegg