Anita Sweeney sin nye bok “Ekskludert”, en ny eksplosiv og effektiv medisin mot narsissisme

Jeg har hatt gleden av å være den første som har lest Anita Sweeney sin nye bok “Ekskludert, når narsissister vil knuse deg, slik lykkes svertekampanjer og karakterdrap”, som ikke bare er en lettlest og engasjerende bok skrevet på et enkelt og forståelig språk som gjør at man ikke klarer å legge boken fra seg før den er lest ferdig, den er også en utrolig viktig brikke som kan hjelpe mange til å forstå den psykiske terroren enkelt personer og grupper kan påføre oss og andre, slik at man kan komme seg ut av deres grep eller forstå de som er utsatt for dette slik at man kan bidra med hjelp.

Narsissistene og psykopatene er vår tids største utfordring, og har sannsynligvis vært det siden tidenes morgen. Finner vi en løsning på hvordan disse personlighetsforstyrrelsene kan kureres, så vil det være av en større verdi enn om vi fant en kur til alle verdens sykdommer, for det ville gjort oss i stand til å samarbeide fredelig over alle landegrenser, vi ville sannsynligvis fått fred i verden for første gang. Dessverre så er en slik kur ikke funnet opp, men det finnes forsvar mot disse personlighetsforstyrrelsene. Anita Sweeney sin bok er det forsvaret. Når man forbereder seg på krig, uvær, katastrofe, så lagrer man mat, våpen, ammunisjon og alt det man trenger for å overleve slike situasjoner. Når man skal forberede seg på kamp mot narsissistene, og kampen er i gang, ja da trenger man en bok og det er boka til Anita Sweeney.

Bokens innhold:

Hva er narsissisme? ……. 7
Narsissisters agenda ……. 14
«Trollskogen» en såpeopera ……. 18
Brikker i spillet ……. 25
Propaganda ……. 36
Karakterdrap ……. 47
Svertekampanjer ……. 55
Trolling med statsstøtte ……. 74
Hvordan motvirke en svertekampanje ……. 84
Ditt nye liv koster det gamle ……. 94


“Den som tror det første negative de hører om andre uten snev av bevis, uten å invitere den som snakkes ned til å fortelle og dokumentere sin versjon, er med på denne stygge mishandlingen. Saueflokken som følger ulven i fåreklær, er også mobbere som trakasserer uskyldige mennesker.

Om vi ser kollektivt på svertekampanjer, brukte nazistene det aktivt mot jødene under krigen for at vi skulle se negativt på dem. For eksempel er karakterdrap og sverting av politiske konkurrenter vanlig i vår tid og brukes i valgkamper for å danne et negativt bilde av en motkandidat eller et politisk parti. Svartmaling av individer og grupper er mer vanlig enn vi tror, men at skitne taktikker blir brukt av grupper i befolkningen, gjør det ikke moralsk akseptabelt det er bare kollektivt akseptert på sett og vis. På samme måte som mange aksepterer at «alle» politikere lyver, som om det er en norm vi er tvunget til å godta.

Vi verken må eller burde ha så lave standarder for aksept av lederes integritet og moral, like lite som vi trenger å akseptere at maktmennesker har lite eller ingen anstendighet eller moral og bruker verktøy som karakterdrap og svertekampanjer for å posisjonere seg. På ingen måte er det sunn adferd å ville ødelegge et annet menneskes liv for å hevne seg, sette seg selv i et ufortjent godt lys, albue seg frem til mer makt eller skjule sannheten om seg selv og de faktiske forholdene.

Mitt mål er å vise noen viktige mekanismer, adferd, saueflokkmentalitet og
iboende holdninger flertallet av oss har, som gjør det mulig for narsissister å bedra så mange mennesker rundt seg. Jeg peker på flere forhold som hver for seg og sammen, gjør det mulig for dem å få makt og kontroll over andre, ofte store grupper mennesker. Og peke på hvorfor mange narsissister klarer å opprettholde makten over andre såpass lenge som de gjør, ofte uten konsekvenser for dem selv.


Ved å plukke det store bildet fra hverandre og studere bitene mer inngående, håper jeg du bedre forstår hvorfor du ble eller blir utsatt for en ondsinnet svertekampanje som kan ha frarøvet deg mesteparten av livet slik du kjente det før narsissisten. Forhåpentligvis ser du også en rød tråd gjennom det narsissister gjør, og mønsteret de alle har som kjennetegner deres personlighetsforstyrrelse. Da vil du også skjønne hva deres kryptonitt er, hvor deres sårbarhet ligger. Hva det er som ikke bare svekker narsissistenes selverklærte «superkrefter», men er hovedgrunnen til at de løper hele livet og sprer løgner og faenskap om andre i sine spor.


Ved å belyse svakheter vi har kollektivt og som individer, håper jeg du ser hvorfor det er så enkelt for narsissister å få makt over oss. Om du selv er en medløper eller «flygende ape», som har blitt forledet, truet eller kjøpt av en ulv i fåreklær, er det aldri for sent å bli klokere og endre kurs. Du kan forlate saueflokken før du blir forledet utfor stupet sammen med en stor egoist, narsissisten som alltid setter seg selv først, alltid.

I narsissisters verktøykasse av mishandling er nettopp svertekampanjer et så stort våpen, med så alvorlige konsekvenser for de som blir rammet, at det må snakkes høyt om. Og vi må begynne å gå oss selv etter i sømmene og se på hvordan vi lar oss påvirke av manipulering og propaganda slik at ikke vi selv bidrar til svertekampanjer. Mange, alt for mange velger nemlig å tie når de vet at en utsatt for en svertekampanje er uskyldig.

Frykt for selv å bli svertet eller på annet vis ekskludert og forfulgt av ubehagelige mennesker som spytter ut løgner og trusler, er kanskje hovedgrunnen til at folk tier, og det er nøyaktig det disse trollene ønsker. Målet deres er å skremme oss alle til taushet, fremfor å reise oss for egen og andres del og støtte utsatte mot ondskapsfulle handlinger. Ser vi på verden i dag vil jeg si at narsissistene og deres like har lykkes godt med å skremme oss til taushet, men den tid ser ut til å være forbi. Stadig flere snakker høyt om sine erfaringer og deler informasjon om hvordan narsissister opererer.

Siden så mange mennesker ikke fatter at narsissister og psykopater ikke er som oss, tenker som oss eller føler som oss, blir våre svakheter som individer og flokkdyr utnyttet til deres fordel. Også fordi mange av oss ikke har lært kritisk tenkning, ikke stiller spørsmål ved påstander eller tilsynelatende fakta. Fordi vi også kan være både naive og godtroende og tror på mennesker vi liker, er vi lette bytter for mennesker som har en selvtjenende agenda. Vår aller største styrke kollektivt blir vår akilleshæl i møte med narsissister, nemlig troen på det gode. Troen på at folk flest vil hverandre og kloden vel. Vi blir i tillegg opplært til å lete etter det gode i andre og ikke erkjenne at det fins mennesker som ikke bare mer enn gjerne utnytter oss, men misbruker og skader andre for egen vinnings skyld i prosessen.

Å erkjenne at det fins mennesker rundt oss som er uten samvittighet, empati eller kjærlighetsevne, som skader egne barn og andre på fullstendig egoistisk grunnlag, sitter svært langt inne hos de fleste og dette har narsissister for lengst lært om oss. Det er også en alminnelig tankefeil at bare man elsker slike mennesker nok, vil de en vakker dag vokse på seg både empati og samvittighet. Det er helt feil, for om du elsker dem, hater dem eller er likegyldig til dem, forblir de narsissister.

Hva er mekanismene som slår inn når vi lar oss lure, hvordan tenker vi kollektivt og hvorfor? Hva er det som gjør at folk biter så lett på påstander som ikke er verifiserte? Hvordan kan vi snu ryggen til sannheten for å redde ansikt selv og la uskyldige lide? Slike spørsmål er nødvendig å stille for å se hvorfor vi selv gikk i fella til en narsissist og hvorfor mennesker rundt oss gjør det samme.

Kognitiv dissonans:
Bevisene som strider mot dine kjerneverdier skaper så stort ubehag at de blir rasjonalisert bort, benektet eller fullstendig avvist for å beskytte verdensbilde ditt. Dette er kognitiv dissonans. Mange utsatte for narsissisters bedrag vil etter hvert lide av kognitiv dissonans og narsissisten vil bevisst opprettholde den med å fortsette å forvirre, lyve, bedra, manipulere og lure deg.


«Begrepet kognitiv dissonans viser til det psykologiske ubehaget som oppstår når tankene og verdiene våre ikke stemmer overens med det vi gjør. Dette ubehaget motiverer oss til å endre enten tankene eller oppførselen, eller innhente ny informasjon som kan rasjonalisere handlingene vi har utført.»
Kilde: Psykologisk.no


Liker vi noen, får vi lettere tillit til dem, tar større sjanser og bruker mindre tid på å sjekke og undersøke om påstander har rot i virkeligheten eller ikke. Derfor spiller de fleste narsissister vennlige, hyggelige, omtenksomme og ofte sjarmerende mennesker. Med andre ord kan vi lettere tro på en narsissist som lyver oss rett i ansiktet med et sjarmerende eller uskyldig smil, i motsetning til en person vi av ulike grunner ikke liker, som snakker sant.
Narsissistene appellerer til våre kjerneverdier som ofte er tuftet på tro. Det første vi hører og godtar som sannhet blir gjerne en kjerneverdi, derfor sørger narsissistene for å være først ute med sverting av deg og andre, de vet hvor viktig det er å posisjonere seg.

Ved å erverve seg kunnskap om hvordan narsissister og deres like tenker og handler, kan du presentere din side av saken på en rasjonell og rolig måte. Fremlegge bevis, dokumentasjon og vitner som undergraver narsissistens fantasifulle og stygge løgner om deg. Ikke alle vil tro deg, men oppegående selvtenkende individer vil kunne se hva som foregår når du presenterer din «sak» på samme måte som narsissisten, bare med sannheten og ikke en pakke fabler.”

Boken koster 200 kr og kan bestilles her http://www.1stwavebooks.com/nettbokhandel/ekskludert/

 

Anita Sweeney har fra før av skrevet to bøker om narsissisme som jeg kan anbefale på det sterkeste, link til mine anmeldelser av dem finner du her:

Bokanmeldelse – den ultimate guiden i kamp og beskyttelse mot narsissister 
http://olehartattordet.blogg.no/1461491485_bokanmeldelse__en_ove.html

Det ultimate oppslagsverk om narsissisme – Løp å kjøp! http://olehartattordet.blogg.no/1495118609_det_ultimate_oppslagsverk_om_narsissisme__lp__kjp.html

0 kommentarer

Siste innlegg