Jeg må si at Rollnes sin kritikk av Gunhild Stordalen ikke er en dårlig kritikk, men muligens en litt diffus kritikk.
Rollnes:
“Kloden står foran katastrofen. Bare en kvinne kan redde den. Hun vakker. Hun er slank. Hun er smart. Men hun er også dødssyk. Og har bare ett år på seg til å gjøre en forskjell. Hva gjør hun? Samler kjendiser, politikere, kongelige og media til store og dyre konferanser betalt av ektemannen der hun selv blir ?hyllet som en dronning?. Alle løsningene har vi hørt før (elbiler, klimasmarte hus, kortreist mat). Her er ingenting om interessekonflikter og dilemmaer, for eksempel hvordan man skal løfte sultne millioner ut av fattigdom uten bruk av kunstgjødsel og kjemikalier.
Eksperter tviler på at det komme noe godt ut av dette. Ansvaret gis til forbrukerne selv, som må slutte å kjøpe bensin og rødt kjøtt. Gunhild står ved siden av Erna og sier at vi må gjøre usunn og miljøskadelig mat dyrere. Om hun overhodet utfordrer Erna på dette, får vi aldri vite, fordi journalistene ikke stiller kritisk spørsmål. Ingen vil ødelegge festen til paret Stordalen, som har det vanskelig nok fra før. Erna liker rødt kjøtt og vil ikke gjøre livet surt for Gilde og Nortura, men kan vise til alle pengene som brukes til holdningskampanjer for å får barn til å like fisk og grønnsaker. Og sånn går nu dagan i Norge, landet i det godes tjeneste” http://www.nettavisen.no/nyheter/innenriks/kjetil-rolness-langer-ut-mot-gunhild-stordalen/3422794041.html
Det er jo også interessant å se at at kronprinsparet fatter interesse for EAT
Hvor lenge har sult, fattigdom og underernæring eksistert ? Og hva er sjansen for at Gunhild Stordalen er den som skal frigjøre verden for dette ? Hvem er det som sitter der i salen, og hva er det som gjør at de nå plutselig vil øse ut penger for å frelse verden fra hunger nød og en gift full verden ?
Det finnes løsninger, men det vil ødelegge for buisnessen deres http://olehartattordet.blogg.no/1452630141_cannabis_hamp_for_mil.html
Søkkrike mennesker og investorer som tråkker over lik skal liksom uselvisk utrydde fattigdommen ? Ikke narr meg til å le. https://www.facebook.com/notes/ole-john-saga/hvem-er-de-virkelige-kriminelle-/493975973993576
Mulig Stordalen tror på dette selv, men er man realist, og har fulgt med på hva som skjer i verden, hvem som har kontroll over den i dag og som har hatt kontroll over den siden tidenes morgen, så blir det her bare patetisk, og man skal være rimelig bra naiv hvis man tror at denne gjengen er ute etter å frelse de fattige, for hadde de vært det så hadde det skjedd for leeeeenge siden. Gutta boys og damene har sin egen lille klubb, og du og jeg er ikke med i den og vi kommer heller aldri til å få medlemskap der, så enkelt og greit er det.
Og når man ser at også organisasjoner som EU og FN også er gjennomsyret av korrupsjon så synker troverdigheten for å få en bedre verden ned til under null spør du meg.
http://radikalportal.no/2015/06/01/internasjonale-organisasjoner-er-gjennomkorrupte/
Og når skylden skyves over på forbrukerne og ikke produsentene da burde det begynne å ringe ei alarmklokke, for hadde man virkelig vært interessert i å legge ansvaret der det hører hjemme så hadde man sendt regninga til de som forpester og forgifter denne planeten med produktene sine, dvs produsentene, men der kameraderi er regelen og ikke unntaket så gjør man selvfølgelig ikke slikt, man slår da ikke vekk den hånden som i fremtiden muligens kan være med på å realisere ens ideer. https://olehartattordet.blogg.no/1524956600_nr_politikerene_rir_to_hester_og_later_som_om_de_bryr_seg_om_miljet.html
“Globalisme er tvingende nødvendig”
https://olehartattordet.blogg.no/1509621718_globalisme_er_tvingende_ndvendig.html
EATs dobbelte budskap
Det usagte budskapet står i grell kontrast til det som ble sagt.
http://www.vl.no/eats-dobbelte-budskap-1.364759
“Jeg tror kapitalistene hun omgir seg med er dagens største miljøtrussel.” – http://oljearbeideren.no/med-miljoflagget-til-topps-gar-vi-til-bunns/
“I et innlegg på Facebook mener kjendisskribent Kjetil Rolness blant annet at journalister ikke stiller kritiske spøsmål.” Sannere kunne det vel ikke vært sagt av Nettavisen, for det finnes ingen journalister i dette landet lengre, men det kryr av videreformidlere av ferdiglagde konklusjoner. Klarer noen å oppdrive en ekte journalist her hjemme så skal jeg påta meg å gå på vannet.
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10202167935390870.1073742101.1563436195&type=3
Korrupsjon og kameraderi https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10202162849703731.1073742093.1563436195&type=3>
Politikerenes holdninger https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10202167890509748.1073742099.1563436195&type=3
Oppdatering 2019:
“Laila Aass, som er forsker ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU), sier på generelt grunnlag at hun er skeptisk til flere studier og rapporter fra den seinere tid som omhandler globalt kosthold.
– Felles er at de bare har et globalt perspektiv, men at man ikke tar hensyn til den store variasjonen som finnes mellom land og regioner når det gjelder naturgrunnlaget for matproduksjon. Jeg antar at EAT/Lancet-rapporten har de tilsvarende teoretiske løsningene – og at forslagene de kommer med innebærer at norsk matproduksjon kan takke for seg.” https://www.dagbladet.no/mat/forsker—gunhild-sikter-helt-feil/70659771?fbclid=IwAR3W9FYtkmqjeYC6u6gVs19OYTmAL8OZxcq2OBpOFPORVdmWqPUE6bL5iw4
“For lite næringsstoffer
Professorene mener at rapportens anbefalinger når det kommer til kjøtt, fisk og melk er for små, og at vi i Norge har stor tilgang på vill fisk og gode forhold for drøvtyggere, som vi bør benytte oss av.
– Fisken kan gi oss, jod, vitamin D, selen og lange omega-3 fettsyrer, som det er lite av i Eat-dietten. Mens kjøtt og melk inneholder en type jern som kan tas lett opp i kroppen, samt protein, kalsium, sink, B12 og andre B-vitaminer, sier Haug og Egelandsdal.
FOTO: GISLE BJØRNEBY / NMBU
– Fisken kan gi oss, jod, vitamin D, selen og lange omega-3 fettsyrer, som det er lite av i Eat-dietten. Mens kjøtt og melk inneholder en type jern som kan tas lett opp i kroppen, samt protein, kalsium, sink, B12 og andre B-vitaminer, sier Haug og Egelandsdal.” https://www.nrk.no/norge/eksperter-bekymret-over-stordalens-kostholdsrad-1.14386282?fbclid=IwAR2OKiLHoRIncboOWArXnucbs_6lSqf_xmgCompHuiXVf-zMFMGKBTA96dM
With Oprah rallying the poor to bootstrap their way into the middle class; Sheryl Sandberg calling on women to “lean in” to the unequal demands of a sexist world; and Bill and Melinda Gates offering the generosity of the 1 percent as the solution to a persistent, systemic inequality, the new prophets of capital buttress the exploitative system, even as the cracks grow more visible.” https://www.adlibris.com/no/bok/the-new-prophets-of-capital-9781781688106
“I etterkant av EAT-rapporten har flere vært kritiske og stilt spørsmål ved organisasjonens mange flyreiser. EAT svarer med at de betaler for kvoter ved hver eneste reise.” https://www.nationen.no/nyhet/eat-moter-klimakritikken-vi-kjoper-klimakvoter-ved-hver-reise/
“95 % av norsk fornybar energi selges og brukes i Norge .Likevel selger kraftbransjen ”opprinnelsesgarantier” for rundt 85 % av strømmen til utlandet. Dermed selger vi det meste av strømmen to ganger . Først til dem som faktisk bruker den , deretter til noen som tror at de bruker den .
Godtroende mennesker på kontinentet, først og fremst klimabevisste tyskere betaler godt og tror de får ”garantert” fornybar energi, men det er fortsatt den samme miksen av kullkraft og atomkraft de får i stikkontakten. Dette er selvsagt god forretning for norske kraftselskaper, og like selvsagt er det ren svindel.
Vi har lover mot kvakksalveri og villedende markedsføring med rimelig skarpe straffbestemmelser .
Hvordan kan det ha seg at myndighetene aksepterer, i realiteten faktisk godkjenner ren svindel på energiområdet ?”
http://gallerigrabolsodegarden.com/2018/01/20/opprinnelsesgarantier-autorisert-svindel/?fbclid=IwAR1TxhkX9nzZkWKpLayo9HGt8n0iXZy6TuhdanCKdHqktAbQCD4JTGBrAHY
Det trengs en revolusjon i verdens matvareproduksjon, men den må komme nedenfra og den må rette seg mot de samme kapitalkreftene som nå sier at de skal frelse oss.” https://steigan.no/2019/01/gunhild-stordalen-og-hennes-eat-milliardaerer/?fbclid=IwAR3BuQwFQAiRfxmT-yB4SnANmzgETwJdi49fIEjzXVpdcBgRiMKQ_vWg-5Q
Fra 2009:
“For andre året på rad tilbrakte hotellkonge Petter Stordalen tre uker av sommerferien på luksus-seilbåten Maltese Falcon, skriver Finansavisen.
Den 285 fot lange seilyachten er blant de aller største i verdens av sitt slag. Og seilene til tross, de dieseldrevne generatorene om bord brenner i gjennomsnitt opp 1.400 liter diesel i døgnet bare for å gi alt utystyret på skuta strøm. I tillegg kommer elektrisiteten som trengs for å drive de til sammen 75 seil-vinsjene.
Legges drivstoffet Stordalen brant opp da han tok privatflyet ned til ferien, og også hjem igjen, ender man på et forbruk på rundt 50.000 liter diesel for de tre ukene sjøferie langs Rivieraen, ifølge Finansavisen.”
– Ingen kommentar
Det tilsvarer ifølge avisen hva hundre vanlige norske familier med én bil bruker i løpet av ett år.
Stordalen selv ønsker ikke å kommentere saken.
– Jeg har ingen kommentar til dette surrballet her, sier han til Finansavisen.” https://e24.no/nyheter/stordalen-betalte-9-3-mill-for-tre-ukers-ferie/3313220?fbclid=IwAR33dMTMfIT09qlErN6_y1Li0PxKO19TV31f_2ZHMxScFJshTDyh5aOtK1M
“Hvilken mat vi må produsere og spise for å redde jorden kommer helt an hvor du bor. Aller mest er måten denne maten produseres på, nøkkelen til å reversere klimaproblemene. Det er hverken erten eller kua som er problemet, men hvordan vi velger å produsere kjøtt og plantekost. Altså er metoden for produksjon langt viktigere for Moder Jords helse enn om du velger å leve som vegetarianer eller kjøtteter.
Når du først forstår dette, så gjenstår kanskje det mest krevende, for du må nemlig velge å skru deg på, ta bevisste valg som forbruker, være en moderne jeger og jakte på den mest bærekraftige og sunne maten for deg og miljøet.
Først og fremst som forbruker kan du være med på å gjøre verden bærekraftig. Det kan de fleste av oss i Norge gjøre. Det kan de færreste i slummen i Bangladesh.
Jeg mener det derfor er meningsløst å konkludere slik EAT-rapporten gjør, fordi den ikke klarer å romme essensen av bærekraft som må være dypøkologisk og tuftet på en forståelse av å spille på lag med jordens ressurstilgang akkurat der du bor. Det er svært bærekraftig å basere kostholdet sitt i Norge på kjøtt fra sau, som har beitet i en vestlandsbygd. Langt mer miljøvennlig enn å spise en kotelett fra en gris på bås fra samme vestlandsbygd som aldri har sett dagens lys, levd sitt liv på sementgulv og fôret på kraftfôr importert fra andre siden av jordkloden. Det blir for enkelt å si at kjøtt er en helseskadelig miljøbombe. Kjøtt kan være sunt og usunt, alt etter hva de spiser og hvordan de lever sine liv. Det er ikke dyras manglende evner til å ernære menneskene på en god måte som er problemet, men menneskenes manglende verdier. Dyr har mistet sin egenverdi og anses som enheter med en stykkpris.
I Norge vil det være helt meningsløst å redde miljøet med å bli planteeter. Bærekraft er også evnen til å kunne brødfø befolkningen i krig og kriser. Dette klarer vi ikke dersom vår egen husdyrproduksjon opphører. I dette lys er det uklokt og naivt å ikke satse på beitende husdyrraser som har gitt oss næring gjennom tusener av år i vårt langstrakte land. Rein og gammelnorsk spelsau er eksempler på flokkdyr som er veltilpasset vårt klima og som vil være en naturlig del av en sunn og bærekraftig matproduksjon i Norge. Vi må satse på disse også og ikke bare belgfruktene. Ja takk begge deler og i sum vil de jo tilføre menneskeheten mer næring enn det de vil hver og i sær.
Vi må forstå at den vegetabilske matproduksjonen vi blir oppfordret til å spise mest av, i følge EAT-rapporten, står ovenfor noen utfordringene som det åpenbart ikke tas høyde for. Dette overrasker meg i en tid hvor informasjonen ligger oppe i dagen. Monodrift er en av de største verstingene for klimaet, hvor jordsmonnet blir utarmet etter mange års ensidig matproduksjon. Dette gjør jorda vanskelig å bruke til videre produksjon og det er ikke like mye næring i en potet og en gulrot i dag, som det var for bare 50 år siden. Bruk av kunstgjødsel blir helt nødvendig, spesielt om vi ikke skal ha husdyr som gir gjødsel. Dette problemet vil bli større i fraværet av husdyrproduksjon. Kunstgjødsel innholder fosfor som plantene trenger, men fosforgruvene er snart tomme. Kunstgjødsel er en miljøversting, det samme er mange av plantevernmidlene som nyttes. Insekter dør, bier stryker med, artsmangfoldet forvitrer og der har vi et skikkelig problem som ikke nødvendigvis løses med å ernære menneskeheten med plantekost.
Det virker for meg som at vi sitter fast i ulike trossystemer som hindrer oss i å se og enes om en felles vei. Alle synes å eie sannheten og jeg er litt engstelig for dette sort-hvitt-perspektivet som dominerer bildet. Også EAT-rapporten bærer preg av dette. Mat er blitt vår tids religion.
Ikke skam deg over å spise sau og rein. Vær heller stolt over dette og bidra til en matproduksjon som er sunn, bærekraftig og samtidig pleier kulturlandskapet vårt. Over 800 dyre-, plante- , og sopparter er nå utrydningstruet i Norge fordi krattskog, bregner og annen plantevekst tar over der man før hadde et rikt mangfold av gress, planter og urter- og som var den perfekte maten for husdyra som gikk på naturlig beite. De eneste som kan reversere denne miljøtrusselen er nettopp husdyra.” https://www.gryhammer.no/min-kommentar-til-eat-rapporten/?fbclid=IwAR36N9u9Yq1EXOYzYAeAZDRdMUDs7eJ-zfBDILH1qiAGB5o-yeyOi5a8o60
At industriell kjøttproduksjon er mer skadelig enn industriell korn og grønnsaksproduksjoen er bare propaganda. I tillegg så er kjøtt mye mer næringsrikt enn korn – men på lagt nær så profitablet for de aktørene som finansierer EAT-Lancet “forskningen”
“At the time of writing, a 415-gram box of “Nestle Shreddies Cereal” (96% whole grain wheat) can be purchased at the UK supermarket Sainsbury’s for £2.15 or £0.52/100g (a retail price per tonne of £5,200).
Currently, the spot UK milling wheat price is approximately £180/tonne.
A back of the envelope calculation indicates a mark-up of 2,788%. Although I am not familiar with the detailed economics of breakfast cereal processing, one can assume the margins will be at least several hundred percent – after packaging, transportation, and the processor’s margin is accounted for.
Whereas beef processing margins (after all costs), as an industry norm, are “in very low single digit percentages” – according to Tom Kirwan (CEO of ABP, a leading UK and Irish beef processor).” https://www.sustainableag.co.uk/whats-really-behind-the-plant-based-diet-agenda/?fbclid=IwAR0uI0pHg3HvPwLh9IUr5j09afKElTDFAgMHMvEStSjGzQ2cH7ki1ETUY6Y
“Som karbonlager og klimastabilisatorer er de viktige for framtiden vår, og for matproduksjonen uvurderlig. Dyra, forutsatt at de får tilgang til disse beitene, er vår garantist for at disse viktige økosystemene består. At det i rapporten ikke legges vekt på den mer hensynsfulle matproduksjonen, får meg til å undres om de har valgt å overse den, eller om de ikke har hatt kompetanse til å forstå den?
Det er vanskelig å tenke seg at menneskeheten skulle redusere kjøttkonsumet så radikalt som EAT-Lancet foreslår, uten å gire opp monokulturelt landbruk, hodeløs genmanipulering og et enda mer globalisert matdistribusjonssystem.
Det er her vi møter deltakerne i FReSH-initiativet igjen: Unilever katalyserer sojaolje til smørerstatningen «I can´t believe it´s not butter» og Cargill går i bresjen for å lage laboratoriekjøtt med aminosyrer fra sojabønner – applaudert av EAT. Bayer/Monsanto står også klar med komboprodukter som «Round-up Ready» (genmodifiserte frø som tåler sprøytemidler) og Round-Up sprøytemidler.
Du trenger ikke å være vitenskapsperson selv for å ta stilling: Slik matproduksjon blir aldri annet enn ensartet, biologisk fattig og sårbart! Samtidig som industrien trenger EAT for å grønnvaske sine virksomheter, trenger EAT industrien til å finne sexy teknoløsninger.” https://www.nationen.no/motkultur/kronikk/dr-stordalens-resept/
“Gunhild Stordalen erklærer på Lindmo at landbruk står for 30 prosent av klimagassutslippene. Men det er globalt. I Norge er prosenten åtte. Når landbruket forsøker å påpeke dette, får de høre fra Adresseavisen i Trondheim at de ikke må gå i skyttegrava. Riktig nok slipper norsk landbruk ut mindre enn landbruk i andre land, men det løser ikke klimaproblemet. Skal verden og norsk landbruk bestå, må det lære av oljenæringen, skriver avisen.
Landbruket klarer seg fint uten både oljenæring og trykte medier. Adresseavisen og Equinor kan stenge kantina, og se åssen de klarer seg uten landbruket.” https://www.nationen.no/motkultur/kommentar/gunhilds-karneval/